Nationaal Archief komt overheid tegemoet

De noodzaak om informatie structureel op te slaan is groot bij de ministeries. Daarom hebben 22 hoofden van de afdelingen Documentatie Informatievoorziening (DIVI) van verschillende ministeries en personeelsleden van het Nationaal Archief Suriname, NAS, de DIVI opleiding gevolgd.Het NAS en het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben in samenwerking met Stichting Opleidingen en Examens voor Documentaire Informatievoorziening en Administratieve Organisatie Nederland (SOD) de cursussen verzorgd.Dit is de eerste vorm van opleiding in 15 jaar. Nationale archivaris, Rita Tjin Fooh, zegt dat het NAS meewerkt aan de opleiding ondanks het geen opleidingsinstituut is, vanwege de noodzaak van structurele documentatie.

Voortzetting

Dertig personen zijn voorgedragen voor de trainingen, waarvan 17 zijn geslaagd, negen enkele modules af te ronden hebben en vier zich hebben teruggetrokken.De opleiding is volledig bekostigd vanuit de begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het streven is om in 2013 met een vervolg opleiding te beginnen.Naast ministeries, komen parastatale bedrijven ook aan de beurt voor de opleidingen. Zowel de onderdirecteur van Binnenlandse Zaken, Adjai Moensie, zoals de directeur van het Nationaal Archief Suriname, Rita Tjin Fooh, hebben de geslaagden aangemoedigd om verder te gaan met hun behaalde certificaten. 

 

Bundeling

Er is een start gemaakt met een DIV overleg, waarin DIV-ers regelmatig bij elkaar kunnen komen om hun belangen te bespreken, maar hieraan is geen invulling gegeven. De nationale archivaris gaf de insteek dat de afgestudeerde DIV-ers een vereniging kunnen starten. Het belang voor een vereniging is groot, omdat er niet bij alle ministeries voldoende waardering is voor het werk van dit personeel. Er wordt volgens hun niet voldoende geïnvesteerd in materiaal om documentaties goed op te slaan. De afdelingshoofden zeggen in de afgelopen periode hun werk naar behoren te hebben gedaan, met de beschikbare tools. Zij hopen dat hun certificering de leiding van de ministeries zal aanmoedigen om te investeren in documentatie.  

Hier kunt u een filmpje van de certificaat uitreiking bekijken: http://youtu.be/WLkL8NM_49s

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s