Drogredenen

De zogenoemde jaardagen zijn er om ons eraan te herineren dat wij deze wereld in geperst zijn geworden, zoveel tijd geleden.

Wij zijn op onze geboortedag ‘de tijd’ in (uit)geperst. De eerste periode wisten wij ons niets daarvan af, maar de tijd heeft zich de hele tijd met ons beziggehouden.

Vanaf onze bewezen aankomst, moesten wij ons leren aanpassen aan ‘de tijd’. Onze verzorgers waren gewend snachts te slapen, maar konden dat niet meer zo goed, omdat wij geen flauw benul hadden van de scheiding tussen dag en nacht. Juist bij de verschijning van de hemellichten, gingen wij pas goed indommelen.

Wij zijn de ellende, de schoonheid, een intermezzo in eeuwigheid in getrokken, al dan niet door handen die ons gauw verschoonden, maten en ‘leefklaar’ maakten.

Wij kenden haar niet, maar ons heel bestaan staat onder invloed van haar.

Vanaf het samenkomen van onze bestanddelen. De klontering. De constante groei en vervolmaking. De bepaling van onze ligposities. Wanneer kwamen wij eruit? Wanneer waren wij al goed of niet goed genoeg om er te zijn? Dat alles heeft een grote handdruk: de tijd.

En op onze jaardag, mogen wij weer weten dat ‘tijd’ nog steeds over ons is. Dat er dingen zijn die wij kunnen dateren en bepalen en anderen weer niet. Je kan je jaardag ook niet overslaan. Je kan we’ll doen alsof het er niet is, maar er zijn verschijnselen die zij op jou afstuurt om je ervan te vergewissen dat zij er is geweest, dat zij er is, dat zij jou zal onttrekken en toch er zal zijn.

De tijd.

Posted from WordPress for BlackBerry.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s